Hyppää sisältöön

Paikallisten makujen juhla Savonlinnan torilla 4.9.2024

Suomalaisen ruoan päivänä, keskiviikkona 4.9.2024, klo 14–18, Savonlinnan tori täyttyy paikallisista herkuista ja mauista. Torilla juhlistetaan omaa upeaa ruokaamme ja ruokakulttuuriamme. Luvassa on monipuolista ohjelmaa ja paikallisia tuotteita moneen makuun.

– Koko perheen iloisella tapahtumalla halutaan nostaa paikallisen ruoan ja tuottajien arvostusta, ja tarjota tilaisuus kohdata lähiseudun tuottajia ja kuulla heidän tarinansa. Tapahtuma juhlistaa myös meneillään olevaa Taste Saimaa -vuotta, kertoo Niina Lallukka, tapahtuman takana olevan Saimaa lautasella -hankkeen projektipäällikkö.

Lörtsystä ja muikusta voikukkapestoon

Lähiruokatorilla voi maistaa ja ostaa parhaita paikallisia tuotteita suoraan tuottajilta ja käsityöläisiltä. Tarjolla on marjoja, tuoreita vihanneksia, kalatuotteita ja paikallisia innovaatioita, kuten voikukkapestoa. Saatavilla on myös oman alueemme perinteisiä herkkuja, kuten lörtsyjä ja tuorepuristettua omenamehua ja tietenkin muikkua monessa muodossa.

Katiskantekoa, puulusikan veistoa, käsintehtyjä vieheitä ja sieninäyttely

Tapahtumassa pääsee tutustumaan perinteisiin kädentaitoihin, kuten katiskan tekoon tai puulusikan veistoon. Käsityöläiset esittelevät osaamistaan ja myyvät tuotteitaan. Tarjolla on saunatuotteita, luonnontuotteita lampaanvillasta, lampaantaljoja, värjättyjä lankoja sekä kuiva- ja leikkokukkia. Mukana on myös paikallisia vieheentekijöitä taidonnäytteineen sekä kiinnostava näyttely syksyn sienistä.

Ohjelmalavalla ajankohtaista ruoka-asiaa

Ohjelmalavalta kuullaan pitkin päivää ajankohtaisia ruoka-alan puheenvuoroja. Kuullaan mm. D.O.Saimaa -laatu- ja alkuperämerkistä ja saatetaan myös tavata joku neljästä tuoreesta tänä kesänä merkin saaneesta savonlinnalaisyrittäjästä ja heidän tarinoistaan. Tarjolla on myös tietoutta vapaa-ajan kalastuksesta ja kuullaan tuottajien kuulumisia.

Uutispuuroa, polkutraktoriajelua ja toritanssit

400 ensimmäiselle kävijälle tarjotaan ilmainen rukiinen uutispuuro klo 14 alkaen. Lasten ilona on polkutraktorirata, jossa pienetkin pääsevät osaksi juhlahumua. Päivän aikana torilla soi myös livemusiikki, joka luo iloista tunnelmaa pitkin tapahtumaa.

Päivä huipentuu klo 17.00 alkaviin toritansseihin, jolloin lavalle nousee Seppo Alvari & The Hikers.

– Luvassa on iloinen koko perheen tapahtuma. Tervetuloa nauttimaan, inspiroitumaan ja viettämään mukava iltapäivä paikallisten makujen parissa, toivottaa Saimaa lautasella -hanketiimi.

Mukana toritapahtumassa ovat mm.

Saimaan Marjamarkkinointi, Mustolanmäen Navetan Vintti, Soinilanmäen tila, Uusi Salmela, Cafe Rantakivi, Savonrantaseura, Suomen Luonnonsuojeluliitto, Jennin ja Ollin herkut, Inkun kala, Pian Kalaa, Lörtsypojat, Sirkan leipomo, Vaahermäen tila, Villiwool, Innopelletti, Kapusta Woodenware, Karjalan ruusu, Suomen Luonnonsuojeluliitto, Markku Sihvonen (vieheet), Puruveden Kalaharrit, MTK Savonlinna ja Punkaharju, D.O.Saimaa, Taste Saimaa -hanke.

Kansainvälinen ammattilaisten ruokatapahtuma Riihisaaressa

Toritapahtuman lisäksi suomalaisen ruoan päivää juhlistetaan kansainvälisellä ruoka-alan ammattilaistapahtumalla Riihisaaressa klo 9–12. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille ruoka-alasta kiinnostuneille. Ammattilaisaamupäivän järjestää SMEOrigin-hanke.

Saimaa lautasella -hanke kehittää Savonlinnan alueen ruoka-alaa

Paikallisten makujen juhlan takana on Saimaa lautasella -hanke, joka pyrkii mm. lisäämään lähiruokatuotteiden tunnettuutta ja kuluttajakysyntää, parantamaan paikallisten raaka-aineiden saatavuutta, edistämään ruoka- ja maatilamatkailua sekä kehittämään paikallista ruokaruokajärjestelmää. Yrittäjien valmiuksia markkinoinnissa ja tuotteistamisessa parannetaan koulutuksella. Neljän toimijan yhteishankkeessa ovat mukana Savonlinnan Hankekehitys, Ammattiopisto Samiedu, ProAgria Etelä-Savo ja Savonlinnan Seudun Matkailu Oy.

Lisätietoa tapahtumasta ja Saimaa lautasella -hankkeesta:

Niina Lallukka
Savonlinnan Hankekehitys Oy
050 479 0696
niina.lallukka@savonlinna.fi