Veden henki Riihisaaressa
keskiviikkona 17. elokuuta 2022H2O Veden henki -näyttely Savonlinnan Riihisaaressa tarkastelee veden roolia osana nykytaiteen sanastoa. 17 taiteilijan eri tekniikoin valmistamien teosten yhteinen nimittäjä on vesi, joka vivahteikkaissa ja monitasoisissa ilmenemismuodoissa jäsentää nykyhetkeä, tarjoten siihen monta tulokulmaa lasten vesileikeistä vesistöjen hätähuutoon. Riihisaaressa, Savonlinnan museossa esillä olevan näyttelyn on kuratoinut kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen.
Näyttelyn taiteilijat edustavat eri visuaalisia aloja, eri tekniikoita ja eri sukupolvia, mutta heille kaikille on yhteistä joskus vähemmälle huomiolle jäävä ammattitaito käsitellä valitsemaansa materiaalia. Ammattilaisten käsissä niin jätemuovi, tekstiili, savi, puu, maali, valo kuin paperi saa mielenkiintoisen uuden muodon.
Taiteilijat ovat Piela Auvinen, Anita Gratzer, Sami Funke, Henrik Härkönen, Marja de Jong, Kaisa Huotari, Andreas Kopp, Mikko Kallio, Laura Kärki, Juha Lahtinen, Vili von Nissinen, Lauri Sirén, Anna Pekkala, Jan Pohribný, Yuichiro Sato, Anna Siiriäinen, Julio Tubal ja Kimmo Ylönen.
Vesi on kaiken elävän selviytymisen kannalta perusedellytys. Vesi vaikuttaa terveyteen, talouteen, ympäristöön. Hyvä vedenlaatu ja juomakelpoinen vesi on useimmille meistä arkipäivää. Juomakelpoisen veden saanti on kuitenkin yksi ihmiskunnan suurimpia haasteita. Puhtaan veden ja luonnon turvaaminen tuleville sukupolville ei ole itsestäänselvyys.
Maailmanlaajuisesti 2,1 miljardilla ihmisellä ei ole puhdasta ja turvallista juomavettä. Joka vuosi 3,4 miljoonaa ihmistä kuolee niukkojen ja saastuneiden vesilähteiden vuoksi. Miljoonat naiset ja lapset käyttävät 3–6 tuntia päivässä kerätessään vettä kaukaisista ja saastuneista lähteistä. Puolta maailman sairaalasängyistä käyttävät potilaat, joiden kärsimykset liittyvät puhtaan veden puutteeseen. (lähde WHOlives.org)
Vesi on peili. Luomistarinoissa ja suurissa kertomuksissa, kuten Kalevalassa, vesi on keskeinen elementti. Kreikkalaisessa mytologiassa Narkissos rakastui omaan vedenpinnalla väreilevään peilikuvaansa. Vesi on metafora tunnetiloille. Ihmisen toimintaa kautta aikojen ovat ohjanneet vesistöt kulkuväylineen ja maanpinnan viljavuus. Ihmisen toiminta on mukautunut luontoon muokaten sitä ja muuntuen siihen. Eteläsavolaisessa kulttuurimaisemassa vanhimpia kerrostumia ovat jäljet jääkaudesta ja muinaisen Itämeren vaiheet.
– Tässä näyttelyssä on ryppyotsaisuus kaukana. Ihmettelemistä riittää, kuinka nykytaitelijat käyttävät materiaalia, – hyvin leikillisesti. Tekniikat on vanhaa, mutta ilmaisu on uutta. H2O Veden henki -näyttely jatkuu Riihisaaren ulkoalueelle. Kannattaa siis käydä tutkimassa tätä silmäkarkkia tarkemmin myös pihalla, Kirsimaria E. Törönen kehottaa.
H2O VEDEN HENKI – Spirit of Water, 19.8.–18.9.2022, Riihisaari – Savonlinnan museo.