SOITTIMIA SIELUN TARPEISIIN – Sikarilaatikkokitaroita Riihisaaressa
keskiviikkona 6. marraskuuta 2024Riihisaaren uudessa näyttelyssä esitellään kuvanveistäjä Matti Reivin rakentamia sikarilaatikkokitaroita. Ensimmäiset todistettavat sikarilaatikkoinstrumentit maailmalla ovat aikaväliltä 1840–1860. Sikarilaatikoista kotitekoisesti valmistetut kitarat, banjot ja viulut näkyivät etenkin Pohjois-Amerikassa poikkeusoloissa sekä köyhimpien kansanosan soittimina. Matti Reivi on rakentanut viimeisen kymmenen vuoden aikana toista sataa kielisoitinta: kitaroita, bassoja ja viuluja. Soittimia sielun tarpeisiin – Sikarilaatikkokitaroita -näyttely 7.11. alkaen Savonlinnan museossa, Riihisaaressa.
Varhaisin tunnettu kuva sikarirasiainstrumentista on vuodelta 1876. Kyseessä on Edwin Forbesin etsaus kahdesta amerikkalaisesta sisällissodan sotilaasta, joista toinen soittaa sikarilaatikosta rakennettua viulua. Teoksessa, Sweet Home, viulussa näkyy selvästi merkki “Figaro” sikarilaatikossa.
Sikarilaatikkokitara on kokenut renessanssin 2010-luvulla, ja se on tuttu näky blues- ja juurimusiikkiorkesterien työkaluna. Itse tehtyjä instrumentteja ja sikarilaatikkokitaroita käyttävät maailmalla mm. Bo Diddley, Luther Dickinson (North Mississippi All Stars), Tom Waits, Ed King (Lynyrd Skynyrd) ja PJ Harvey. Kotimaassa mm. Tuomari Nurmio, AK-77 Blues Band, Honey B and the T-Bones sekä Papa Reino.
– Rakensin ensimmäisen sikarilaatikkokitarani vuonna 2009 kuultuani amerikkalaisen bluesmuusikko Sea Sick Steven albumin `I Started Out with Nothin and I Still Got Most of It Left`. Albumillaan Seasick Steve soittaa erilaisia itserakennettuja instrumentteja. Olin saundimaailmasta aivan pyörryksissä. Tietämättä hölkäsen pölähtävää soitinrakennuksesta, päätin kokeilla luonnistuisiko moisen soittimen rakentaminen. Tuloksena oli näyttelyssäkin esillä oleva nauhaton, vanerikaulalla varustettu yksikielinen `Southern Comfort` -kielisoitin. Sen kaveriksi ostin patteritoimisen Danelectron HoneyTone -minivahvistimen, ja sahasin messinkiputkesta sormeen sopivan sliden. Olin auttamattomasti koukussa, Matti Reivi kertoo.
Blues Shack -nimen alla Reivi on rakentanut vuodesta 2014 toista sataa kielisoitinta, ja viettääkin tänä vuonna soitinrakentamisen 10-vuotistaiteilijajuhlavuotta. Näyttelyssä on esillä soittimia näiden vuosien ajalta. Joitain näyttelyn soittimia myös yleisö saa kokeilla. Reivin tekemiä instrumentteja löytyy ympäri maailmaa, mutta pääasiassa niitä ovat suosineet kotimaiset muusikot.
Reivi käyttää harvemmin materiaalina enää sikarilaatikoita, ja hänen tavaramerkikseen ovat muodostuneet erilaisiin metallilaatikoihin rakennetut soittimet. Metallilaatikon etu on sen kestävyys ja metallinen kaikukoppa. Se on luontainen Faradayn häkki, jossa sointi on kirkkaampi. Kaulamateriaalina Reivi suosii vaahteraa, mutta viime aikoina hän on käyttänyt myös lämpökuivattua kotimaista koivua. Kierrätysideologia esiintyy vahvana, ja Reivin kuvanveistäjän ammatti näkyy käsitteellisinä ratkaisuina joissakin materiaalivalinnoissa. Tästä esimerkkinä viiden kappaleen sarja `Make Blues Not War` -ammuslaatikkokitaroita, mikä sisälsi ajatuksen miekkojen takomisesta auroiksi. Reivi tekee instrumentteja myös tilaustyönä.
– Silloin tällöin huvittelen, ja kerään tienvarsilta rojua. Askartelen niistä soittimen käyttäen ainoastaan Leathermania, ja jätän sen jonnekin löydettäväksi.
Avajaistilaisuudessa livemusiikkia osana Riihisaari Blues -festivaalia
Soittimia sielun tarpeisiin – Sikarilaatikkokitaroita -näyttelyn avajaisia vietetään osana Riihisaari Blues -festivaalia. Blueslauantaina 9.11. klo 16 näyttelyssä esiintyy bluesartisti Papa Reino, jonka instrumenttina on Matti Reivin AGA:n hitsipillilaatikosta valmistama kitara. Avajaistilaisuuteen pääsee sisään museon normaaleilla sisäänpääsymaksulla tai Museokortilla.
Blueslauantai jatkuu klo 19, jolloin kuullaan hieno kattaus pohjoismaista blueskaartia. Tanskalaismuusikko Copenhagen Slim eli Nisse Thorbjørn on bluesista, bluegrassista ja folkmusiikin traditioista ammentava laulaja-kitaristi-huuliharpisti. Ismo Haavisto on yksi Suomen lahjakkaimmista bluesmuusikoista ja myös Riihisaari Bluesin perustajia ja kantavia voimia. Knock-Out Greg Lowdown Trio edustaa ruotsalais-suomalaista musiikillista yhteistyötä parhaimmillaan. Kokoonpanossa soittavat Greger Andersson eli Knock-Out Greg (laulu ja huuliharppu), Björn Viitanen (rummut) ja Tomi Leino (kitara). Knock-Out Greg on vakiinnuttanut viimeisten 30 vuoden aikana asemansa laulaja-harpistina, ja Tomi Leinoa puolestaan pidetään yhtenä Skandinavian merkittävimmistä blues-kitaristeista.
SOITTIMIA SIELUN TARPEISIIN – Sikarilaatikkokitaroita, 7.11.2024 – 6.1.2025, Riihisaari – Savonlinnan museo
Lisää aiheesta: Instagram: Blues Shack.