Hyppää sisältöön

Vastuullisuus Riihisaaressa

Kestävän kehityksen periaatteiden mukaisen toiminnan kehittäminen on Riihisaaren museolle tärkeää. Suunnitelmallisen ja pitkäjänteisen toiminnan kehittämiseksi museo on aloittanut Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän rakentamisen ja Sustainable Travel Finland (STF) -ohjelman suorittamisen vuonna 2024.

Ympäristövastuu tarkoittaa meille konkreettisia tekoja omassa toiminnassamme. Olemme sitoutuneet säästämään luonnon resursseja ja lisäämään positiivisia vaikutuksia ympäristöön. Osoituksena siitä meille on myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti.

Vihreä pyöreä pallo, jonka sisällä lukee EKO, ja perässä lukee KOMPASSI

Kehitämme toimintaamme suunnitelmallisesti vastuullisemmaksi huomioiden ympäristövastuun lisäksi myös sosiaalisen, kulttuurisen ja taloudellisen hyvinvoinnin. Työkaluksi kokonaisvaltaisen vastuullisuuden kehittämiseksi olemme aloittaneet Sustainable Travel Finland (STF) -ohjelman. Olemme laatineet kestävän toiminnan kehittämissuunnitelman ja asettaneet tulevalle tekemiselle tavoitteet, toimenpiteet ja mittarit.

Kaksi aikuista ja kaksi lasta seisovat vanhan laivan yläkannella. Edessä näkyy laivan nimi Mikko.

Ekologinen vastuullisuus

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja oman toimintamme ympäristövaikutusten minimoimiseksi hyödynnämme jo olemassa olevaa rakennuskantaa, suosimme uusiutuvaa energiaa, vältämme kertakäyttötuotteita sekä panostamme jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen. Pyrimme myös suosimaan kestävää liikkumista sekä vähentämään ympäristökuormitusta kaikessa toiminnassamme.

Käytännössä tämä tarkoittaa:

Tummia puupöytiä, joille katettu kahviastiasto kauniisti. Vaaleita kukkia maljakossa. Seinillä mustavalkoisia valokuvatauluja.
  • Museorakennuksen käyttöiän pidentämiseksi rakennuksessa tehtiin laaja peruskorjaus vuosien 2019–2021 aikana. Remontissa korjattiin rakennuksen kosteusvaurioita, uudistettiin tilaratkaisuja ja nykyaikaistettiin talotekniikkaa.
  • Remontissa hyödynnettiin mahdollisimman paljon alkuperäisiä rakenteita, ja lattian purkamisen yhteydessä ylijääneistä lattialankuista valmistettiin kokous– ja näyttelytilojen kalusteita.
  • Energiankäytön minimoimiseksi museorakennuksessa hyödynnetään lämmön talteenottoa ja LED-valaistusta.

  • Näyttelyjä rakennettaessa pyrimme materiaalitehokkuuteen ja jätteen synnyn minimointiin käyttämällä näyttelyiden teksti- ja kuvapohjalevyt molemmin puolin ja pinnoittamalla ne useita kertoja uudelleen, säilyttämällä teosten lähetys- ja pakkausmateriaalit uudelleenkäyttöä varten sekä hyödyntämällä näyttelyrakenteet uudelleen.
  • Käytämme kemikaaleja siivoukseen, kokoelmien ja kaluston säilymiseen, ylläpitoon ja restaurointiin. Hankimme kemikaaleja vain tarpeeseen ja pyrimme valitsemaan käyttötarkoitukseen sopivan mahdollisimman miedoimman kemikaalin.
  • Henkilökunnan kestävän liikkumisen kannustamiseksi museolla on käytössä polkupyöriä, jotka mahdollistavat päästöttömän siirtymisen kaupunkialueella. Museon kalustoon kuuluvien höyrylaivojen käyttövoimana ovat koivuhalot fossiilisen polttoaineen sijaan.
  • Pyrimme vaikuttamaan ihmisten tietoisuuteen ilmaston vaikutuksista. Museon takapihalla oleva Minimetsä-teos ottaa kantaa ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin ja viheralueiden tärkeyteen kaupunkiympäristössä.

Kulttuurinen vastuullisuus

Kulttuuriperinnön vaaliminen, tallentaminen ja esitteleminen kuuluu museon perustehtäviin. Alueellisena vastuumuseona vastaamme Etelä-Savon museotoiminnan edistämisestä ja kulttuuriympäristötyöstä.

Käytännössä tämä tarkoittaa:

Kalliojyrkänne, jossa kalliomaalaus.
  • Vaalimme, tallennamme, esittelemme ja elävöitämme Etelä-Savon historiaa ja luontoa sekä Saimaan vesiliikenne- ja saaristolaiskulttuuria.
  • Tarjoamme neuvontaa ja ohjausta Etelä-Savon paikallismuseoille museokokoelmien hoitoon, museotoiminnan kehittämiseen sekä museorakennusten ja -alueiden kunnostukseen ja hoitoon.
  • Suojelemme Etelä-Savon arkeologisia kohteita yhteistyössä Museoviraston ja muiden viranomaisten kanssa.
  • Hoidamme rakennetun kulttuuriympäristön viranomaistehtäviä toimien asiantuntijoina, tarjoten neuvontaa ja ohjausta, välittäen tietoa sekä antaen lausuntoja kaava- ja lupaprosesseissa.
  • Järjestämme näyttelyitä, tapahtumia ja tilaisuuksia paikallisen historian, perinteiden ja tapojen elinvoimaisuuden ja paikallisidentiteetin vahvistamiseksi.
  • Yhteistyössä Metsähallituksen kanssa rakennettu perusnäyttely, Saimaan sylissä, kertoo paikallisten ihmisten ja luonnon yhteydestä, Saimaannorpasta ja sen suojelusta sekä paikallisesta elämästä Savonlinnassa ja Saimaalla.
Ihmisiä seisoo vanhan laivan edessä rannalla.
  • Vahvistamme kulttuuriperintökasvatustyötä tuottamalla ja järjestämällä näyttelyiden teemoista museopedagogiikan ohjelmia eri ikäisille lapsille ja nuorille.
  • Kesäkautena näyttelyitä rikastuttavat Riihisaaren laiturissa kotisatamaa pitävät, yli satavuotiaat museohöyrylaivat. Kulttuuriperinnön elävöittämiseksi ja höyrykoneiden toiminnan ylläpitämiseksi niillä tehdään yleisöristeilyjä Saimaan saaristoon.
  • Järjestämme kesällä päivittäin yleisöopastuksia kotimaisille ja kansainvälisille vierailijoille. Kierroksilla kerrotaan näyttelyistä, paikallishistoriasta, luontoympäristöstä sekä Riihisaaren ja museohöyrylaivojen historiasta. Opastuksia järjestetään myös tilauksesta ympärivuotisesti erilaisille ryhmille.

Sosiaalinen vastuullisuus

Sosiaalinen vastuullisuus Riihisaaren museossa tarkoittaa tasa-arvoista ja yhdenvertaista kohtaamista, henkilökunnan työhyvinvoinnista huolehtimista, esteettömien palveluiden tarjoamista ja yhteistyötä sidosryhmien kanssa. 

Käytännössä tämä tarkoittaa:

Lippusaloissa liehuu sateenkaarenvärisiä viirejä. Vieressä tiilinen museorakennus ja taustalla keskiaikaisen Olavinlinnan torni.
  • Kohtelemme asiakkaita ja henkilökuntaa tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti. Noudatamme Savonlinnan kaupungin tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa.
  • Olemme mukana Syrjinnästä vapaa alue -kampanjassa eli emme hyväksy tiloissamme minkäänlaista syrjintää.
  • Museotiloissa on sukupuolineutraalit wc-tilat, ja tuemme Pride-tapahtumaa nostamalla sateenkaariviirit salkoon monimuotoisemman ihmiskunnan puolesta.
  • Paransimme remontissa museotilojen esteettömyyttä rakentamalla pääsisäänkäynnin yhteyteen esteettömän elämyssisäänkäynnin sekä modifioimalla tavarahissistä henkilöhissin. Liikuntaesteisille kävijöille on varattu pysäköintipaikka museon ulko-oven läheisyydestä.
  • Opaskoirat ovat tervetulleita näyttelytiloihin. Vammaiskortin käyttäjän avustaja pääsee maksutta vierailulle.
  • Olemme avoinna lähes vuoden jokaisen päivänä.

  • Tarjoamme opiskelijoille, työttömille ja eläkeläisille edullisemman pääsymaksun, ja alle 18-vuotiaat pääsevät tutustumaan museoon ilmaiseksi. Olemme mukana Kaikukortti-verkostossa, joka mahdollistaa maksuttomat museokäynnit myös vähävaraisille.
  • Tarjoamme henkilökunnan työhyvinvoinnin tukemiseksi kattavan työterveyshuollon ja olemme panostaneet työpisteiden ergonomiaan. Työskentelytilat on varustettu säädettävillä työpöydillä ja tuoleilla optimaalisen työasennon saamiseksi.
Keskellä museon vanha tiilinen rakennus ja ympärillä syksyinen järvimaisema vanhoine museolaivoineen. Rakennuksen etupihalla on suuret joukot ihmisiä sekä muutama myyntikoju.
  • Henkilökunnalla on mahdollisuus vaikuttaa työvuoroihin ja työvuorot suunnitellaan siten, että työntekijöillä on riittävästi aikaa palautua työstä.
  • Kannustamme henkilökuntaamme osallistumaan koulutuksiin oman ammattitaidon ylläpitämiseksi. 
Kolme aikuista makoilee värikkäässä riippumatossa, joka on puun rungossa kiinni. Takana järvenrannassa näkyy vanha laiva, jonka kyljessä lukee Salama.
  • Uusien työntekijöiden perehdytyksen tueksi olemme laatineet kattavan tukimateriaalin, jolla helpotetaan uusien työtehtävien omaksumista.
  • Toimistokoiramme lisäävät työviihtyvyyttä ja huolehtivat henkilökunnan työpäivien tauottamisesta.
  • Vahvistamme yhteisöllisyyttä rakentamalla näyttelyitä ja järjestämällä tapahtumia yhteistyössä alueen asukkaiden, paikallisten yhdistysten ja oppilaitosten kanssa.
  • Pyrimme vahvistamaan paikallisidentiteettiä ottamalla monipuolisesti ja ennakkoluulottomasti huomioon paikallisyhteisöiden tarpeet.
  • Sijoitamme kesäisin rantatuoleja ja riippumattoja museon ulkoalueelle paikallisten asukkaiden ja vierailijoiden viihtyvyyden lisäämiseksi. Toteutimme museon piha-alueelle vapaasti käytettävän nuotiopaikan yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa.
  • Tarjoamme paikallisille koululaisille ja opiskelijoille TET-, harjoittelu-, oppisopimuskoulutus- ja kesätyöpaikkoja.

Taloudellinen vastuullisuus

Olemme osa Savonlinnan kaupunkiorganisaatiota ja toimimme laaditun budjetin määräämissä puitteissa. Aluetaloudellisten vaikutusten maksimoimiseksi:

  • Jaamme tietoa alueen tapahtumista ja matkailuyritysten palveluista museon asiakaspalvelun yhteydessä sijaitsevassa Savonlinnan kaupungin matkailuneuvonnassa.
  • Suosittelemme asiakkaille paikallisia tuotteita ja palveluita.
  • Järjestämme tapahtumia ja tilaisuuksia matkailusesongin ulkopuolella alueen vetovoiman vahvistamiseksi.
  • Olemme avoinna yleisölle ympäri vuoden, lähes jokaisena päivänä.
  • Suosimme hankinnoissa ja palveluostoissa paikallisia toimijoita.

Onko sinulla kehittämisideoita vastuullisen toiminnan lisäämiseksi? Ehdota kehittämiskohdetta.

Ympyränmuodossa teksti: Yhdenvertaista palvelua kaikille. Keskellä kuva kämmenestä, jossa etusormi on pystyssä.

Kohtelemme kaikkia asiakkaitamme ja henkilökuntamme yhdenvertaisesti riippumatta henkilön sukupuolesta, iästä, etnisestä alkuperästä, uskonnosta tai vakaumuksesta, mielipiteestä, terveydentilasta, vammaisuudesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta. 

Teksti: Syrjinnästä vapaa alue. Discrimination-free zone

Museomme on Syrjinnästä vapaa alue, ja meillä on Yhdenvertaista palvelua kaikille -merkki, joka kertoo halustamme kehittää museon esteettömyyttä ja saavutettavuutta.

Lue lisää: