Hyppää sisältöön

Aloittavan yrittäjän palvelut | 10+1 kysymystä ja vastausta

1. Mistä saan neuvontaa aloittavan yrittäjän palveluun?

Työmarkkinatorilla on yrittäjyyteen liittyviä työkaluja, jotka auttavat yrittäjyyden eri vaiheissa ja tilanteissa: https://tyomarkkinatori.fi/tyonantajat-ja-yrittajat

Voit olla yhteydessä valtakunnalliseen Yritys-Suomi puhelinpalveluun arkisin klo 9.00 – 16.15 puh. 0295 020 500 (pmv/mpm), yhteydenottolomakkeella tai chatissa arkisin klo 9.00 – 16.00 verkko-osoitteessa www.suomi.fi.

Itä-Savon Uusyrityskeskus auttaa uuden yrityksen perustamisessa. https://itasavonuusyrityskeskus.fi/yrittajyyspolut/yrittajaksi/

tai lataa yrityksen perustamisopas: https://itasavonuusyrityskeskus.fi/opas/perustamisopas-alkavalle-yrittajalle/

Suomi.fi-verkkosivut antavat neuvoja yrityksen perustamiseen ja liiketoiminnan aloittamiseen liittyvissä kysymyksissä: https://www.suomi.fi/yritykselle

Savonlinnan seudun työllisyysalueen yritysasiantuntijaan saa yhteyttä joko puhelimella tai sähköpostilla: Teija Sironen puh. 050 395 2210, teija.sironen@savonlinna.fi

2. Mistä saan rahoitusta yritystoiminnan käynnistämiseen?

Työllisyyspalveluista on mahdollista hakea starttirahaa; Yrittäjyys ja yrityksen perustaminen – Savonlinnan seudun työllisyyspalvelut. Rahoitusta voi hakea lainana tai takauksena pankeilta ja Finnveralta.

ELY-keskuksesta ja Leadereilta voi puolestaan hakea perustumistukea tai kokeilurahaa sekä avustusta investointeihin ja kehittämiseen.

Näiden lisäksi on olemassa business-sijoittajia ja joukkorahoitusmuotoja.

3. Miten voin saada starttirahaa?

Starttirahan hakua suunnitellessasi ensimmäisenä kannattaa ottaa yhteyttä alueen työllisyyspalveluihin. Liiketoimintasuunnitelman kautta tutkitaan edellytykset starttirahaan.

Starttirahaa voit saada, jos

  • olet työtön työnhakija
  • et ole työtön, mutta siirryt kokoaikaiseksi yrittäjäksi esimerkiksi palkkatyöstä, opiskelusta tai kotityöstä
  • olet sivutoiminen yrittäjä ja laajennat yritystoimintaa päätoimiseksi
  • rahoitus järjestyy ja yrittäjyys on ratkaisuna tilanteeseesi sopiva
  • sillä ei ole vaikutusta alueen alan kilpailutilanteeseen

Muita tuen saamisen edellytyksiä ovat muun muassa:

  • päätoiminen yrittäjyys
  • riittävät valmiudet aiottuun yritystoimintaan
  • mahdollisuudet jatkuvaan kannattavaan toimintaan
  • tarpeellisuus toimeentulon kannalta
  • yritystoiminnan aloitus vasta sen jälkeen, kun tuki on myönnetty.

TUKI EI OLE TOISTAISEKSI MYÖNNETTÄVISSÄ.  Lue tiedotteemme aiheesta: Tiedote: Taloudellisten tukien myöntäminen keskeytetään Savonlinnan seudun työllisyysalueella 4.4.2025 alkaen – Savonlinnan seudun työllisyyspalvelut

4. Minkä suuruinen starttiraha on ja miten kauan sitä voi saada?

Starttiraha on peruspäivärahan suuruinen (37,21 euroa päivältä) ja sitä maksetaan enintään viideltä päivältä kalenteriviikossa.

Starttirahan ensimmäinen jakso on kuusi kuukautta, jonka jatkoksi on mahdollista hakea vielä toista kuuden kuukauden jaksoa. Jatko on haettava hyvissä ajoin ennen ensimmäisen jakson päättymistä, jos tarvitset tukea vielä ensimmäisen päätöksen jälkeiselle ajalle

5. Mistä saan koulutusta tai syventävää tietoa yrittäjyydestä?

Savonlinnan seudun Työllisyysalue järjestää maksutonta koulutusta ja valmennusta yrittäjyyteen työvoimakoulutuksena. Yrittäjyyskoulutuksia on kaksi sisällöltään erilaista.

  • Yrittäjyyskoulutus KIDE -verkkokoulutus, kesto 10 otp, on tarkoitettu yrittäjyyttä harkitseville, joilla liikeidea ei ole vielä kiteytynyt.
  • Yrittäjyyskoulutus TIMANTTI -verkkokoulutus, kesto 25 otp, on tarkoitettu henkilöille, joilla on jo jäsentynyt liikeidea. TIMANTTI yrittäjyyskoulutus on tarkoitettu eritoten starttirahan saaneille, mutta myös yrittäjiksi aikoville.

Kummatkin koulutukset toteutetaan verkko-opintoina. Kaikki haussa olevat koulutukset löytyvät Työmarkkinatorilta osoitteessa https://tyomarkkinatori.fi

Maksuttomia sekä maksullisia koulutuksia ja infoja järjestävät myös monet muut tahot. Kannattaa katsoa netistä tarjontaa.

6. Mistä saan apua liiketoimintasuunnitelman tekoon?

Huolellinen liiketoiminnan suunnittelu on yrityksen perustamisen tärkein vaihe. Vinkkejä saa www.suomi.fi –verkkopalvelusta, kuntien yritysneuvojilta, uusyrityskeskuksista sekä erilaisista yrittäjyyshankkeista.

Apua saa myös maksullisista ja maksuttomista yrittäjyyskoulutuksista ja oppilaitosten yritysneuvonnasta.

7. Miten perustan yrityksen käytännössä?

Perustamisilmoituksen voi tehdä verkon kautta. Yrityksen perustamisen ohjeistus ja lomakkeet löytyvät Patentti- ja rekisterihallituksen www.prh.fi –sivustolta yritysmuodoittain.

8. Mitä on sivutoiminen yrittäjyys?

Yritystoiminta voi olla työmäärältään niin vähäistä, että sitä voidaan pitää työttömyysturvajärjestelmässä sivutoimisena. Pelkästään tulojen puuttumisen tai vähäisyyden perusteella yritystoimintaa ei kuitenkaan voida katsoa sivutoimiseksi. Pää- ja sivutoimisuuden arvioinnissa on ratkaisevaa yritystoiminnan vaatima työmäärä.

Kun aloitat uuden yritystoiminnan työttömyyden aikana, työvoimaviranomainen ei pääsääntöisesti arvioi yritystoiminnan pää- ja sivutoimisuutta ensimmäisen neljän kuukauden aikana yritystoiminnan aloittamisesta. Pää- ja sivutoimisuus arvioidaan neljän kuukauden kuluttua yritystoiminnan aloittamisesta.

9. Mitä on ”kevytyrittäjyys”?

Laskutuspalveluiden hyödyntäminen eli ns. kevytyrittäjyys on yksi itsensä työllistämisen muoto. Kevytyrittäjän käsite on syntynyt laskutuspalveluyritysten myötä ja on puhekielessä vakiintunut termi. Käsite ei kuitenkaan kuvaa henkilön virallista statusta ja kevytyrittäjät luokitellaan, näkökulmasta riippuen, palkansaajiksi tai yrittäjiksi.

Laskutuspalveluja käyttämällä itsensä työllistäjä voi laskuttaa työnsä ilman omaa yritystä, ns. kevytyrittäjänä. Laskutus- tai palkanmaksupalvelu hoitaa lupaamansa lakisääteiset velvollisuudet.

10. Olen toiminut yksityisenä elinkeinonharjoittajana ja toiminta on päättynyt. Miten todistan yritystoimintani päättyneen?

Yksityiseen elinkeinonharjoittajaan sovelletaan toisenlaisia lopettamiskriteereitä verrattuna yhtiömuotoiseen yritystoimintaan. Työttömyysturvalain mukaan yksityisen elinkeinonharjoittajan yritystoiminta katsotaan lopetetuksi silloin, kun tuotannollinen ja taloudellinen toiminta on työnhakijan luotettavana pidettävän ilmoituksen mukaan päättynyt tai muuten on ilmeistä, ettei yritystoimintaa enää jatketa.

Lisäksi edellytetään, että mahdollisesta YEL-/MYEL-vakuutuksesta on luovuttu, pois lukien apurahakauden perusteella otettu MYEL-vakuutus. Käytännössä työvoimaviranomainen lähettää ennen asian ratkaisemista kirjallisen selvityspyynnön yritystoiminnastasi, kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi.

10+1. Olen kiinnostunut jatkamaan jo olemassa olevaa yritystä. Mistä saan apua omistajanvaihdoksessa?

 Jos harkitset yrityksen ostamista, saat puolueetonta apua ja neuvontaa esimerkiksi Itä-Savon uusyrityskeskukselta. Heidän sivuiltaan löytyy myös useita oppaita yrityksestä luopuville. ELY:n kehittämispalvelujen avulla yritystään myyvä voi puolestaan saada konsultointia yrityksen myynnin valmisteluun.

Savonlinnan yrittäjät ja työllisyysalueen sekä kuntien yritysneuvojat tietävät myynnissä olevia yrityksiä ja voivat tarjota apua varsinaiseen omistajanvaihdokseen.

Nämä sivustot tarjoavat ajankohtaista tietoa myytävistä yrityksistä Savonlinnassa:

  • Itä-Savon Uusyrityskeskus: Tältä sivulta löydät Savonlinnan seudulla myyntiin ilmoitettuja yrityksiä ja liiketoimintoja.
  • Firmakauppa: Tarjoaa markkinapaikan pienille yrityksille, joista voit löytää asiantuntijapalvelut yrityskauppaan.
  • Yrityspörssi: Voit selata myynnissä olevia yrityksiä Savonlinnassa ja suodattaa hakutuloksia kaupungin ja toimialan mukaan.