Hyppää sisältöön

Yrityksen muutostilanteet

Neuvonta ja tuki muutostilanteissa

Tarjoamme maksutonta ja puolueetonta neuvontaa, tietoa, ohjausta ja inhimillistä tukea muutostilanteissa sekä työnantajille että henkilöasiakkaille.

Muutosturvaan sisältyy velvollisuuksia, jotka koskevat sinua työnantajana. Työnantajan on ilmoitettava työntekijöiden irtisanomisesta työvoimaviranomaiselle, jos tuotannollisilla tai taloudellisilla perusteilla irtisanottavia työntekijöitä on vähintään kymmenen.

Muutosturvan osalta erityisesti muutos- ja yhteistoimintaneuvottelujen sekä aloitus- että lopetusilmoitukset pyydetään toimittamaan organisaation kotipaikkakunnan mukaiselle työllisyysalueelle. Neuvotteluja koskevat lakisääteiset ja muut ilmoitukset voidaan toimittaa vain yhdelle työvoimaviranomaiselle, sillä työvoimaviranomaiset tekevät aina yhteistyötä tilanteissa, jotka koskettavat useaa aluetta.

Laajennettu muutosturva 55 vuotta täyttäneille

Laajennettu muutosturva on tarkoitettu 55 vuotta täyttäneille työntekijöille. Palvelun tarkoituksena on edistää näiden työntekijöiden nopeaa työllistymistä sekä parantaa heidän työmarkkina-asemaansa.

Työnantajalla on työsopimuslain mukainen velvollisuus tiedottaa työntekijälle tämän oikeudesta 55 vuotta täyttäneiden muutosturvaan. Velvollisuus koskettaa kaikkia työnantajia. Työnantajan muut velvollisuudet muutostilanteessa pysyvät ennallaan.

Työntekijä on oikeutettu 55 vuotta täyttäneiden muutosturvaan, jos

  • hän on täyttänyt 55 vuotta viimeistään irtisanomispäivänä
  • hänen työsopimuksensa on irtisanottu tuotannollis- taloudellisista syistä 1.1.2023 tai sen jälkeen
  • hän on ollut saman työnantajan palveluksessa vähintään viisi vuotta enintään 30 päivän keskeytyksin
  • hän on ilmoittautunut työnhakijaksi 60 päivän sisällä irtisanomisesta

55 vuotta täyttäneiden muutosturvaan kuuluu

  • muutosturvaraha
  • muutosturvakoulutus
  • työllistymisvapaa, joka on 5, 15 tai 25 päivän mittainen

Muutosturvaraha vastaa suuruudeltaan työntekijän keskimäärin yhden kuukauden palkkaa. Muutosturvarahan maksaa työttömyysetuuden maksaja eli työttömyyskassa tai Kela. Irtisanottava työntekijä hakee muutosturvarahan omasta työttömyyskassasta tai Kelalta viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työsuhteen päättymisestä.

Muutosturvakoulutuksen arvo vastaa noin kahden kuukauden palkkaa. Koulutukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Irtisanottava työntekijä sopii koulutuksesta työvoimaviranomaisen kanssa. Koulutuksen on edistettävä nopeaa työllistymistä sekä työntekijän ammatillisia tai yritystoimintaan liittyviä valmiuksia.