Työnhakijaksi ilmoittautuminen
Oletko jäänyt työttömäksi tai lomautetuksi?
Seuraa alla olevia ohjeita, niin saadaan työnhakusi nopeasti käyntiin!
1. Ilmoittaudu työnhakijaksi
Jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, ilmoittaudu työnhakijaksi mahdollisimman pian, viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Voit tehdä ilmoittautumisen jo aiemmin, jos tiedät etukäteen päivämäärän, jolloin jäät työttömäksi tai lomautetuksi. Ajoissa ilmoittautuminen on tärkeää, sillä voit saada rahallista tukea vain siitä päivästä lähtien, kun olet ilmoittautunut työttömäksi.
Työnhakijaksi ilmoittaudutaan Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa. https://tyomarkkinatori.fi/henkiloasiakkaat/asiointi
Voit kirjautua Työmarkkinatorille verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla. Jos et voi tunnistautua näillä tavoilla tai et ole EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalainen, voit ilmoittautua työnhakijaksi työvoimapalveluiden toimipaikassa.
2. Tutustu työnhakijan oikeuksiin ja velvollisuuksiin
Huomioithan, että työttömänä työnhakijana sinulla on tiettyjä oikeuksia ja velvollisuuksia. Velvollisuuksien laiminlyöminen voi johtaa karenssiin eli työttömyysetuuden katkeamiseen määräajaksi tai toistaiseksi.
3. Hae työttömyysetuutta
Kun olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi, omavalmentajasi tarkastaa, onko sinulla oikeutta työttömyysetuuteen. Hän välittää tiedon työttömyysetuutesi maksajalle, eli Kelalle tai työttömyyskassalle.
Huomiothan, että sinun on kuitenkin haettava itse työttömyysetuutta Kelasta tai työttömyyskassastasi. Tarkempia ohjeita löydät Kelan ja työttömyyskassasi verkkosivuilta.
4. Työnhakusi eteneminen
Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi, olemme yhteydessä sinuun puhelimitse noin viiden arkipäivän kuluttua ilmoittautumisestasi.
Keskustelun yhteydessä sinulle laaditaan alkuhaastattelu tai sinulle varataan aika alkuhaastatteluun omalle omavalmentajallesi. Palvelutarpeen arviointi on keskeinen osa työllistymisesi tukemista ja palveluihin ohjaamista.
Keskustelun yhteydessä sovitaan myös asiointitavasta ja yhteydenpidosta omavalmentajan kanssa, sekä seuraavan tapaamisen ajankohdasta.
Alkuhaastattelussa kartoitetaan tilanteesi ja sinulle tehdään työllistymissuunnitelma. Haastattelussa pohdit yhdessä omavalmentajasi kanssa, millaisia työpaikkoja voisit hakea tai onko sinulla tarve hankkia koulutusta tai vaihtaa alaa.
5. Osallistu työnhakukeskusteluihin
Seuraavissa keskusteluissa käydään läpi sitä, miten työnhakusi on edennyt ja tarvitseeko työllistymissuunnitelmaasi päivittää. Lisäksi vastuuasiantuntijasi tarjoaa sinulle vinkkejä työnhakuun.
6. Hae aktiivisesti töitä
Hae aktiivisesti työpaikkoja. Työmahdollisuuden hakemiseksi voit esimerkiksi tehdä työhakemuksen avoinna olevaan työtehtävään tai laittaa avoimen hakemuksen työnantajalle, joka ei ole ilmoittanut avoimista työpaikoista.
Voit myös lähestyä työnantajia suoraan esimerkiksi sähköpostitse tai puhelimitse. Haettavien työmahdollisuuksien on oltava sellaisia, joihin sinulla on edellytykset työllistyä.
7. Hyödynnä työnhakijan palveluja
Työnhaussa tarvitaan omaa aktiivisuutta, mutta kaikkea ei tarvitse tehdä yksin. Erilaiset palvelut auttavat sinua työnhaussa eri elämäntilanteissa. Omavalmentajasi auttaa sinua löytämään juuri sopivat palvelut sinulle.
Otathan rohkeasti yhteyttä omavalmentajaasi, jos mikä tahansa asia työnhaussasi mietityttää!